רשת קשרים בינלאומית שמקדמת פריצות דרך מדעיות
ד"ר שרלוט ווגט, בת 34, מדענית וחברת סגל בטכניון, נשואה, מייצגת מקרה מרתק של בניית קריירה מדעית מזהירה באמצעות רשת קשרים אסטרטגית הנפרשת על פני יבשות, תרבויות ותחומי מחקר. הדרך המרשימה שעשתה ממעבדות הולנד לטכניון הישראלי, ומשם לרשימת 30 החוקרים הצעירים המבטיחים של פורבס אירופה, נשענת על קשרים מקצועיים ואקדמיים שטוותה לאורך השנים.
בת למשפחת מדענים
רשת הקשרים המדעית של ווגט מתחילה בבית הוריה, כבת למשפחת מדענים. אביה, אלקו, כימאי באוניברסיטת אוטרכט שבהולנד המתמחה בקטליזה, מהווה קשר ראשון משמעותי לעולם המדע. קשר משפחתי זה לא רק העניק לה השראה, אלא גם פתח בפניה דלתות לקהילה המדעית האירופית, והיווה בסיס לרשת קשרים שהתרחבה בהמשך.
המעבר המשפחתי ליוסטון, ארה"ב, בגיל 4 הרחיב את אופקיה הבינלאומיים וחשף אותה למערכת חינוך ולגישה אמריקאית למדע. חשיפה זו העשירה את הפרספקטיבה המקצועית שלה וסייעה לה לפתח תפיסה רב-תרבותית שמשרתת אותה כיום בעבודה עם עמיתים מרחבי העולם.
הקהילה המדעית בישראל
ההגעה לישראל והקליטה בטכניון היוו נקודת מפנה משמעותית, שחיברה את ווגט לקהילה המדעית הישראלית המובילה. הטכניון, המוכר כאחד ממוסדות המחקר המובילים בעולם, העניק לה פלטפורמה להתפתחות מקצועית ולהרחבת רשת הקשרים המדעית שלה.
מחקריה בתחום הקטליזה, "שרביט הקסמים הכימי" כפי שהיא מתארת אותו, אפשרו לה ליצור קשרים בין-תחומיים עם מדענים מדיסציפלינות שונות. ההבנה שקטליזטורים הם "חומר שבאמצעותו ניתן להאיץ תגובות כימיות" מהווה נקודת חיבור למגוון רחב של תחומי מחקר, מביולוגיה ועד לתעשיית האנרגיה והדלקים.
קשרים עם מדענים ותעשיות העוסקים בהמרת פסולת לנפט
המיקוד המחקרי שלה ב"להבין לעומק איך פועלים קטליזטורים וכיצד מתרחשות תגובות כימיות" אפשר לה ליצור קשרים עם מדענים ותעשיות העוסקים בהמרת פסולת לנפט, בהפיכת פחמן דו-חמצני לפלסטיק, ובתהליכים דומים שיש להם השלכות סביבתיות וכלכליות משמעותיות.
ההכרה המקצועית השיאית הגיעה השנה, כשווגט זכתה במספר פרסים יוקרתיים: הפרס הראשון של EuroTech Future Award, פרס Beilby (כהולנדית הראשונה שזכתה בו), היכללות ברשימת "12 הכימאים המבריקים ביותר" של ACS (אגודה מקצועית מהגדולות בעולם בתחום הכימיה), וקבלת המענק היוקרתי ERC Starting בסך 1.8 מיליון יורו מהנציבות האירופית למחקר.
סיכום
בגיל 34 בלבד, רשת הקשרים הבינלאומית שבנתה ד"ר ווגט – מהולנד דרך ארה"ב ועד ישראל, ומשם לקהילה המדעית האירופית והעולמית – ממצבת אותה כמובילה במדע הקטליזה, עם פוטנציאל לקדם פריצות דרך שישפיעו לא רק על הקהילה המדעית אלא גם על התעשייה והסביבה.