מחברת בין עולמות הרפואה והטכנולוגיה בחזית המחקר הגלובלי
ד"ר טלי אילוביץ', בת 34, מייצגת את ההון האנושי הישראלי המצטיין בזירת המחקר הרפואי הבינלאומי. כחוקרת באוניברסיטת סטנפורד, אחת ממוסדות המחקר המובילים בעולם, אילוביץ' מובילה פריצת דרך משמעותית בתחום הביו-רפואה באמצעות שימוש חדשני במיקרו-בועות וטכנולוגיית אולטרסאונד.
הקשרים הבינלאומיים של אילוביץ' התחזקו משמעותית בשנתיים האחרונות, במהלך עבודת הפוסט-דוקטורט שלה במחלקה לרדיולוגיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת סטנפורד בקליפורניה. מחקרה החדשני מתמקד בשימוש במיקרו-בועות – שקוטרן כעשירית בלבד מקוטר תא דם אדום – ככלי לריפוי מחלות מורכבות, במיוחד כאלה הקשורות למוח.
החידוש המדעי שמובילה אילוביץ'
החידוש המדעי שאילוביץ' מובילה נעוץ ביכולת לרתום את המיקרו-בועות, שפותחו במקור כחומר ניגוד לדימות של כלי דם באולטרסאונד, לטיפולים רפואיים מתקדמים. בשיטה שפיתחה, כאשר ממקדים מכשיר אולטרסאונד לאזור מסוים בגוף, הבועות מתנפחות ומתכווצות בתגובה לקרן ששולח המכשיר, מה שמאפשר להגדיל את העבירות של חומרים מתוך כלי הדם אל הרקמה שמסביב.
מימוש מהפכני של טכנולוגיה זו נוגע למחסום הדם-מוח, מערכת הגנה טבעית שמונעת חדירה של חומרים זרים למוח – כולל תרופות חיוניות. "באמצעות הזרקה של מיקרו-בועות ומיקוד של אולטרסאונד בתדר נמוך, אנחנו יכולים לאפשר כיום טיפול במחלות מוח, מגידולים סרטניים ועד לאלצהיימר ופרקינסון, באמצעים לחלוטין לא פולשניים," מסבירה אילוביץ'.
כיום מרחיבה החוקרת הישראלית את מחקרה לתחום החדשני של טיפול גני בסרטן. הרעיון המבריק כולל הזרקת מיקרו-בועות שיודעות להיצמד לתאים סרטניים, ובאמצעות הפעלת אולטרסאונד, לפעור חורים קטנים בממברנות של תאי הסרטן ולאפשר חדירה של "גנים מתאבדים" – מנגנון שיוביל להשמדה ממוקדת של הגידול.
הצלחה בזירה הבינלאומית וקשרים מעבר לים
הצלחותיה של אילוביץ' בזירה הבינלאומית באות לידי ביטוי גם במשא ומתן המתקיים בימים אלה עם מספר ענקיות טכנולוגיה על רכישה ושימוש בטכנולוגיות שפיתחה – כולל שיטה לעיצוב קרן האולטרסאונד כך שתוכל לעקוף מכשולים ולצלם אובייקטים שעד כה לא היו גלויים למכשיר.
היסודות למסלול המחקרי המרשים הונחו מוקדם בחייה של אילוביץ', שאובחנה כמחוננת כבר בגיל שמונה. אהבתה לשילוב בין הצדדים ההנדסיים לבין העולם הביולוגי הובילה אותה לסיים את כל תאריה באוניברסיטת בר-אילן, בפקולטה להנדסת חשמל, טרם המעבר לארה"ב.
בקליפורניה מתגוררת אילוביץ' יותר משנתיים יחד עם משפחתה – בעלה אסף, בעצמו פיזיקאי ומהנדס חשמל בפוסט-דוקטורט, ושלושת ילדיהם – אך בכוונתם לשוב לישראל בקיץ הקרוב. החזרה לישראל מסמלת את הפוטנציאל להעברת הידע והקשרים שצברה בזירה הבינלאומית אל מערכת המחקר והפיתוח המקומית, ולהמשיך להוביל חדשנות רפואית פורצת דרך בסטנדרטים עולמיים.